Mötesplats Stora Torget

Ockupation av Stora Torget i Karlstad. Vi öppnade en konsthall i en torgbod, bjöd in medborgarna till samtal och gratis fika. Ett socialt och politiskt konstprojekt.

 

 

 

Demokratistolen - där var och en fick lämna ett spår i form av ett häftstift samt löpsedel från Jordens Nyheter. Varje dag hade vi en ny löpsedel som medborgarna själva fick formulera. Se nedan för några exempel på löpsedlar.

 

Möten och samtal

 

 

Konsthall

I torgbod nr 8 öppnades en konsthall

…där konstnärer fick en dag var till förfogande.

Medverkande konstnärer:

29/7 Lotta Lagerson – ”Teckning – ett möte” Jag har arbetat som kulturarbetare o konstnär sen 2001. Man är ofta ensam med sitt skapande, därför känns det viktigt med möten i olika sammanhang. På Torget kommer jag att ha korta teckningskurser på ca 1/2 timme med början varje heltimme. Det hela kommer att utmynna i en utställning bestående av deltagarnas bilder. Alla är välkomna att delta – från 0- 160 år! www.lottalagerson.se

30/7 Jonas Wängestam –

Not much to offer you,

Just a lotus flower floating

In a small jar of water.

(Ryokan Zenji)

31/7 Art Spectaculo – ”Three Chapters” Performance artist som är en grotesk och kraftfull varelse. När Art uppträder tar han fram djuret i sig, målandet är aldrig förutsägbart och sker i ett transliknande tillstånd. Det är som en slags Katharsis för honom och publiken. Art kommer att måla tre oförutsägbara målningar, klädd i olika skepnader, i tre olika kapitel.

1/8 Studio Boring&Bark, som drivs av Sara Forsström och David Kumlin(aka DVD Boring) är ett initiativ för konst i Karlstad, som tilldelades ett arbetsstipendium från kommunen våren 2013 för sitt arbete med projekt- och utställningsverksamhet. Dvd Boring från Karlstad arbetar med en fusion mellan serier och gatukonst. Fyra nästan identiska målningar, från hans egen serievärld, placeras ut i sin enkelhet i det offentliga rummet för att sedan fullfölja verkens individuella och ovissa öde. Kanske slängs de på en soptipp av en paragrafryttande stadsanställd. Kanske hänger de kvar i ur och skur tills motivet nöts bort eller så adopteras de av en förbipasserande. Dessa är 4 i en serie av 5 målningar. Sprayfärg, snöre och akryl på upphittade träskivor.

Sara Forsström är verksam som konstnär i Karlstad sedan november 2012. De senaste fem åren har hon studerat på konstskolor i Dalsland, Bohuslän och Finland. I olika medier som fotografi, digitala- analoga tekniker, skulptur och teckning, men främst genom måleri, arbetar hon med en form av post modernistisk romantik. Blue Map är en serie av sju stycken övermålade fotoprints varav fyra visas här.

2/8 Jörgen P Karlsson – ursprungligen från Uppsala, uppväxt i Säffle och nu verksam och bosatt i Karlstad. Utbildning från bland annat Kyrkeruds Folkhögskola, Örebro Konstskola och Örebro Universitet. Har måleri och video som huvudsakliga uttryck, men är inte främmande för andra tekniker. Finns representerad på bl a Värmlands Museum, Karlstads Kommun,och Landstinget i Värmland m.m. Arbetar oftast med frågeställningar kring individens roll och påverkan i det samhälle vi själva skapat. Hur vi formar det, hur vi formas av det, och det vi utsätts för i det. Det handlar om våra liv i mediabrus och ständiga intryck, informationskaos och yttre påverkan. Hur vi hanterar kvävande stress och hur vi klarar oss igenom och om vi hittar rätt. Visar; ”Feather” – Videoinstallation.

3/8 Duon Lotta Lundgren och Elin Samuelsson skapar performance med kroppen och rörelsen som utgångspunkt. I Stockholm, på Gotland och i Blekinge har de utforskat och framfört verk där de utforskat bl.a. icke-verbal kommunikation, köksbänksrealism och hur tystnad påverkar kroppsspråket. 2012 framförde de ett verk som skapats under en veckas tid i total tystnad. Den 3:e augusti använder de torget i Karlstad för att utforska ’minnen från platsen’, och vilka spår man får lämna efter sig på ett torg. Rörelse, dans och bilder vävs samman med impulser från miljön och de som befinner sig där.

4/8 Henric Westlund – Utbildning från bland annat kungliga konsthögskolan i Stockholm och magisterexamen i fri konst från konsthögskolan Valand. Visar; ”Upplyft ”(Trä, snöre, bult och mutter) Verket utvecklades tillsammans med matematikern Urban Larsson och har visats tidigare på Röda Sten i samlingsutställningen Abundance, 2004. Den övre trävinkeln lyfts upp av de nedre ”vingarna” vilka faller ut åt sidan och genom sin egen tyngd sträcker snöret. Det är en bildav hur ett avslappnat förhållningssätt kan vara det mest effektiva. En slags lek med tyngdlagen.

Performance med konstnären Henric Westlund som hade räknat ut måtten på Domkyrkan och fört över det till torget med hjälp av stenar och snören. Folk fick ställa sig vid varsin sten - levande stenar. Vi gick runt till alla som fick ta en nypa salt och hälla i hinken med vatten. Sedan fick de göra en rörelse som upprepades. Henric murade väggarna emellan folket.

5/8 Johan Gaellman – Jag varierar gärna material och uttryck (för jag är en aning rastlös). Jag drivs av upptäckarlust (för jag är en desperado). Jag har däremot inte bråttom och jagar heller inte frågor eller svar. Snarare stämmer jag instrumenten till tonerna av bruset mellan mina öron. De senaste åren har jag målat med tusch, skulpterat i papier maché och byggt installationer. Jag har en dockteater (Fridas dockteater), är kursledare i estetiska ämnen, sekreterare i Värmlands konstnärsförbund och Värmlandsledamot i KC mitt. Jag har fått konstnärlig utbildning i Göteborg och i Dundee i Skottland, ställer ut konstverk här och var, och bor numera några mil öster om Karlstad. Under min dag på torget iscensätts ’Vanligt folk’ i samspel med vanligt folk. Ansiktets många ansikten får visa ansiktet när utställningen byggs ut medelst fotograferade minspels-besökare.

6/8 Marie Levin Född i Årjäng. Bosatt utanför Arvika. Utbildningar: Kyrkeruds fhsk 2 år 1982-84 Kv:s konstskola Gbg 1984-85 Hovedskous måleri Gbg 1985-86 Diverse film/manus kurser. 1 årig Dansutbildning

Presentation av mig: ”Efter en lång paus från konsten på drygt 25 år återupptog jag både mitt måleri och tecknande plötsligt en dag, för ca två år sedan. På skakiga ben hällde jag upp färg och satte igång. Det var både samma gamla Marie och en helt ny, som betraktade sitt objekt. Mina ögon hade lärt sig något under dessa år som jag nu varmt välkomnade. Färgen var visserligen svårblandad men jag stod på mig, jag visste vad jag ville den här gången. Kolteckningarna rann ur mig och jag märkte hur jag hade slutat slåss mot mina egna bilder. För mig hade den här pausen varit nödvändig förstod jag nu. Då för länge sedan, längtade jag bort från allt, mina färger, former och linjer…ja allt som var jag. Nu blev jag istället nyfiken på mig själv och mina kreativa processer i ateljén och det har hållit i sig.

Under den här dagen kommer jag att använda mig av ett enkelt material som jag älskar; ritkol och vitt papper. Jag kommer att teckna av Dig som jag ser Dig just precis där och då mitt i en pågående dag. På en plats du och jag aldrig gjort något liknande på tidigare. Kanske har vi aldrig setts förut och kanske kommer vi heller aldrig mer att ses. Jag önskar möta dig i närvaro och avbilda Dig med hjälp av kolet, pappret, mitt seende och mitt bildspråk. Jag bjuder alltså upp personer, vem som helst, till några minuters sittning (ca 5-10 min) som blir till ett möte, som blir till en bild.

7/8 Erika Broman och Annica Berglund – ”Blått – en dag”. Vad är blått/blott för dig? Vi vill väcka frågan hos besökarna och öppna upp för samtal.

8/8 Janove Ekstedt & Helene Karlsson– ”Samtal om betydelser”. I detta verk samtalas om kulturens betydelse. Samtalet pågår och du får gärna tjuvlyssna. Som barn var tjuvlyssning spännande, tror att jag fortfarande lyssnar med samma spänning på andras samtal.

9/8 Överraskning

 

10/8 14.00–16.00 Ingrid Alsbjer, Stefan Rydèen & Signe Larsson Alsbjer(2 år) – ”Hjälp en konstnär!” Alla barn är välkomna att måla på stora dukar på stora torget tillsammans med tre konstnärer. När du målat får du gå på röda mattan till den lilla torgboden där vi bjuder på vernissage. Vi bjuder in till att lekfullt och lättsamt ta bort barriären mellan barn och vuxen och låta färgen och formerna tala för sig själv-oavsett ålder på den som håller i penseln. ”Det tog mig ett helt liv att måla som ett barn” – Picasso.

Stefan Rydèen är konstnär på heltid och är även verksam curator med bas i Örebro. Signe Larsson Alsbjer gillar förskolan, att måla, bära hatt, äta glass och göra saker ”sammans”. Ingrid Alsbjer målar gärna själv och tillsammans med Signe och är även lärare i konst och språk.

 

11/8 Carl – Johan Larsgården & Kenneth Skoglund i samarbete med jordenSalt – ”Vägval” ljud och rörelser sammanvävda till en helhet. Att gå, att vika av, att vara vägen, att ta vägen nånstans, att hamna i diket, att vara vägskälet…

LÖPSEDLAR

INVIGNINGSCEREMONI

KONSTAKTIONER/HÄNDELSER

Varje dag klockan 15.00 uppstod en specifik händelse av och med jordenSalt men ibland med hjälp av andra. Dessa händelser uppstod utifrån de samtal vi hade med medborgarna samt övriga iakttagelser vi gjorde på platsen.

Utanför tingsrätten
Städaktion!
Möten och icke-möten
Bördor

 

Lycka.

 

 

Kulturens och konstens förspillan.

 

Vad innebär det att vara demokrat?
Vad innebär det att vara demokrat?

 

Inspiration; döden

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *